Hvad er en fedtsugning?
En fedtsugning er en behandling, hvor man vha. af små kanyler kan suge fedt ud af kroppen. Med en fedtsugning kan man reducere eller fjerne genstridige fedtdepoter, som kan være svære at slippe af med naturligt. En fedtsugning kan derfor bidrage til at give dig den kropsform, som du altid har ønsket.
Hvorfor får man foretaget en fedtsugning?
Der er i dag mange grunde til, hvorfor folk vælger at få foretaget en fedtsugning. Den primære årsag er, at vores fedtdepoter på kroppen er genetisk betinget. Det betyder, at selvom man træner eller har været igennem et større vægttab, så kan både mænd og kvinder have svært ved at komme af med deres genstridige fedtdepoter. Dette påvirker både mænd og kvinders selvværd, da vores udseende er en stor del af vores selvforståelse. Derfor foretager vi både fedtsugninger af mænd og fedtsugninger af kvinder, så de kan få den kropsform, de ønsker.
Derfor får du uønskede fedtdepoter
Placeringen af fedt på vores krop bestemmes grundlæggende af tre ting; vores gener, vores hormoner og vores livsstil. Hvis man er overvægtig, vil man øge størrelsen på sine fedtdepoter. Men selv hvis man ikke er overvægtig, kan man opleve, at man har områder på kroppen, hvor man ophober større mængder fedt.
Fordelingen af fedt på kroppen er også meget forskellig alt efter, hvilket køn og ikke mindst hvilken alder man har. Årsagen til, at der kan være stor forskel på, hvor mænd og kvinder ophober fedt, skal særligt ses i deres hormonbalance. Det kvindelige kønshormon østrogen er med til at stimulere ophobning af fedtvæv i de fysiologiske depoter. Dette er årsagen til, at mange kvinder oplever en forandring af deres fedtfordeling efter en endt graviditet, hvor de finder det meget svært at vende tilbage til deres tidligere kropsfacon.
Hos mænd spiller hormonpåvirkning også en væsentligt rolle, da det mandlige kønshormon testosteron nedbrydes delvist i fedtvæv til et biprodukt med en virkning, der kan ligne de kvindelige kønshormoner. Dette medfører ofte, at mænd, der tidligere har været overvægtige, kan have udviklet blivende fedtdepoter, som er svære at slippe af med, selv hvis man dyrker motion og spiser sundt. Sidst men ikke mindst så har alderen også en betydning for vores fedtdepoter. I takt med at vi bliver ældre svækkes stofskiftet naturligt, hvilket gør, at man forbrænder mindre, hvilket kan medvirke til, at man ophober mere fedt på kroppen.
Områder der kan behandles med en fedtsugning
Fedtsugninger kan foretages på alle de mest udbredte problemområder på kroppen, hvor fedt har det med at samle sig. De bedst egnede områder til at få foretaget en fedtsugning inkluderer:
Mænd har en tendens til at få uønskede fedtdepoter bag på hofterne, på brystet og omkring halsen. Kvinder udvikler på den anden side oftest uønskede fedtdepoter på lårene, hofterne, knæene og halsen. Denne forskel imellem kønnene skyldes som før nævnt primært forskelle i hormonpåvirkningen, som har indflydelse på, hvor fedtet sætter sig på kroppen. Dog er der mange forskelle, som man skal være opmærksom på, når man får foretaget en fedtsugning.
Behandlingen af de enkelte problemområder på kroppen er forskellig, da både fedttypen i vævet, samt fastheden af huden og hudkvaliteten varierer fra område til område på kroppen. Huden omkring inderlårene er således blød og tynd, imens huden, der befinder sig på hofterne, vil være fast og tyk. Alle disse faktorer har alle en indflydelse på, hvilket resultat man kan forvente på længere sigt af en behandling. I nogle tilfælde vil man have brug for at få behandlet flere områder på én gang for at kunne få et naturligt og flot resultat. Dette vil vi dog tale om under vores konsultation.
En fedtsugning er ikke en erstatning for en slankekur
Selvom fedtsugninger er en meget populær behandlingsmetode, så er det vigtigt at vide, at det ikke er alle, der er egnet til at få foretaget en fedtsugning. En fedtsugning må således aldrig stå i stedet for en eventuel slankekur, hvis man er overvægtig.
I stedet skal man se en fedtsugning som en velegnet behandling, hvis man allerede har været igennem en slankekur, er i gang med en fedtfrysning eller har opnået et større vægttab, men stadigvæk har store fedtdepoter på kroppen, som man ikke kan komme af med. De, der er mest velegnet til fedtsugning, er patienter der er normalvægtige. Når man er normalvægtig, vil man have en mere elastisk hud, end hvis man er overvægtig. Jo mere elastisk huden er, jo nemmere har huden ved at trække sig sammen efter en eventuel operation, hvilket er forudsætningen for at opnå et flot resultat. Men principielt kan man foretage fedtsugninger på alle aldersklasser. Jo yngre man er, desto bedre resultat kan man dog forvente.
Sådan forløber behandlingen
At få foretaget en fedtsugning er en del af et længere forløb, som typisk strækker sig over 6 måneder. En behandling hos Roskilde Privathospital kan inddeles i tre overordnede faser:
- Den indledende konsultation
- Selve behandlingen
- Opfølgningen efter behandlingen
Hos Roskilde Privathospital vil vi vejlede dig hele vejen igennem forløbet. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan de enkelte faser forløber.
Første skridt: Konsultationen
Ethvert behandlingsforløb vil altid starte med en indledende konsultation. Her har du mulighed for at møde vores personale og få mulighed for at forklare, hvilke forventninger du har til en eventuel behandling. I denne fase kan vi sammen vurdere, hvilken eller hvilke behandlinger, der bedst kan give dig det resultat, som du ønsker. Du har her også mulighed for at få stillet alle de spørgsmål, du måtte have til en eventuel behandling.
Selve behandlingen
Det næste skridt i processen er selve behandlingen. Behandlingen finder sted på vores adresse og vil vare 1-3 timer alt efter, hvor stor en behandling der er tale om.
Selve fedtsugningen foretages via små ar på ca. ½ cm. Via disse åbninger indsættes nogle meget tynde kanyler, som er i stand til at suge fedtet ud af din krop. Når man foretager fedtsugningen, indføres der flere kanyler, typisk 2, i det behandlede område. Årsagen til, at man gør dette, er at man på denne måde kan sørge for at skabe et naturligt resultat, hvor hunden efterfølgende falder naturligt sammen. I sidste ende afhænger antallet af ar og mængden af fedt, der skal suges ud, af hvilket område på kroppen der skal behandles.
Selve fedtsugningen kan både foregå i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Oftest vil der blive anvendt lokalbedøvelse. Men hvis man skal have behandlet flere og større områder, kan fuld bedøvelse anvendes. Dette er noget, som du vil være informeret om på forhånd i forlængelse af vores indledende konsultation.
Efter behandlingen
En fedtsugning medfører, at sammenhængen i dit fedtvæv bliver brudt, hvilket betyder, at det skal presses sammen igen efter operationen. Til dette bruger man en elastiskforbinding, der sikrer, at kroppen har mulighed for at genetablere kontinuiteten i din hud. Bandagerne har den egenskab, at de komprimerer vævet, så det bliver fladere og samtidig forhindrer væskeansamling. Små ujævnheder i det behandlede område kan og må dog forventes efter behandlingen.
Efter en fedtsugning skal man derfor forvente at have en elasitikbandage på i længere tid og grundet smerter og for at opnå det pæneste resultat, er det derfor ikke muligt at være fuldt funktionsdygtig i de første ca 3 måneder.
Bivirkninger ved fedtsugninger
Selvom en fedtsugning er en meget sikker behandlingsform, der har mange år på bagen, så vil der i forbindelse med en fedtsugning være nogle bivirkninger. Disse er dog ikke alvorlige og vil aftage løbende over et par måneder.
Nogle af de bivirkninger, som der kan opstå ved fedtsugninger inkluderer:
- Hævelser
- Ømhed
- Føleforstyrrelser
- Efterblødninger
- Infektioner
- Blodpropdannelse
Ømhed og hævelser:
De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen er ømhed og hævelser. Dette er helt naturligt, da man som før nævnt skal bruge små kanyler til at komme ind under huden for at kunne suge fedtet ud. Du skal derfor regne med at kunne opleve ømhed og hævelser ca. 1–2 uger efter operationen. I denne forbindelse kan du også opleve, at din hud bliver misfarvet. Men dette aftager i takt med, at din krop heler.
Føleforstyrrelser:
I nogle tilfælde kan der opstå føleforstyrrelser i det behandlede område. Årsagen til dette er, at man i forbindelse med behandlingen kan komme til at påvirke nerverne i det behandlede område. Dette kan medføre en nedsat følelse i det behandlede område. Denne følelse aftager dog i løbet af få måneder. Det er meget sjældent, at patienter får permanent nedsat følelse i et behandlet område.
Efterblødninger:
I meget sjældne tilfælde kan man opleve, at der opstår blødninger i forbindelse med behandlingen. Efterblødninger resulterer oftest i misfarvninger i tiden umiddelbart efter behandlingen, men det påvirker meget sjældent det endelige resultat. Efterblødninger skal behandles via en ny operation i det konkrete område, hvor det er opstået.
Infektioner:
Infektioner kan opstå i forbindelse med alle kirurgiske indgreb, men de er dog yderst sjældne. Kun ved 1 % af alle behandlinger opstår der infektioner. Både vores klinik og vores arbejdsgange er indrettet således, at vi effektivt kan minimere risikoen for infektioner.
Blodpropdannelser:
Ligesom med infektioner så er der altid en lille risiko for blodpropdannelse i forbindelse med en operation. Dette forebygges bedst ved, at du efter operationen kommer på benene igen og får mulighed for at bevæge dig rundt.
Efter fedtsugningen bliver de små huller i huden syet, og man får plaster på. Derefter får man en stram bandage udenpå. Trådene fjernes ca. 8-10 dage efter operationen på klinikken. Herefter kan du tage bad og så småt begynde at massere de opererede områder i ca. 5 minutter hver dag. Efter 14 dage tilrådes mere ihærdig massage for at undgå ujævnheder.
Sådan kan du få det bedre efter behandlingen
I de første uger og måneder efter en fedtsugning vil du, som vi lige har nævnt, særligt komme til at opleve at være øm og hævet i det behandlede område. Her skal kroppen have mulighed for at hele, og din hud skal trække sig sammen, hvilket tager tid.
I de første tre måneder efter behandlingen anbefaler vi derfor, at man anvender bodystockings, panties eller støttestrømper både om dagen og om natten, da det hjælper til at stabilisere din krop og dermed din hud i det behandlede område. Hvis du har fået foretaget en fedtsugning på hagen, anbefaler vi, at du anvender en bandage hele den første uge. I de følgende tre uger kan du nøjes med at bruge bandager om natten.
Hvornår kan jeg være tilbage på arbejde
Du kan typisk være tilbage på arbejde efter en uge alt efter, hvilket slags arbejde du har. Du kan også begynde at dyrke motion og svømme efter 1-2 uger. Dette vil vi dog gennemgå individuelt med dig efter behandlingen, så vi sikrer, at du får det bedste behandlingsresultat og giver din krop mulighed for at hele på den bedste måde.
Det endelige resultat
Hos Roskilde Privathospital arbejder vi hver dag for at kunne give vores kunder både den bedste service og ikke de mindst det bedste og mest naturlige resultat. Dog kan der være flere ting, som kan få en indvirking på, hvordan dit endelige resultat kommer til at se ud.
Det ene er din hud. Ved fedtdepoter, der bliver fjernet ved en fedtsugning, vil resultatet afhænge af hudens evne til at trække sig sammen. Hudens elasticitet aftager med alderen, og derfor giver en fedtsugning ofte de bedste resultater jo yngre man er. Det betyder omvendt også, at fedtsugningen skal være mere skånsom jo ældre man er, så fedtsugningerne ikke resulterer i hudforandringer i form af buler eller folder. Man skal også være opmærksom på, at holdbarhedstiden af resultatet varierer meget fra patient til patient afhængig af de genetiske forhold, såsom vævsforhold, ydre forhold, levevis og svingende vægt.
Den forventede varighed af behandlingsresultatet vil formentlig kunne ses resten af livet, da det er de abnorme fedtdepoter, der er fjernet. Dette hindrer dog ikke, at man kan øge fedtmængden over hele kroppen og på de opererede områder, såsom hvis man overspiser eller tager meget på i vægt efter behandlingen. Derfor er det vigtigt, at man i årene efter behandlingen sørger for at leve sundt, så man holder sin vægt.
Hvad koster en fedtsugning?
Prisen på en fedtsugning varierer naturligt alt efter, hvor meget fedt der skal fjernes, hvilket oftest hænger sammen med, hvilket område der skal behandles. Derudover kan prisen blive påvirket af, om der skal foretages andre behandlinger i forlængelse af fedtsugningen. Når man laver en fedtsugning, strammes huden ikke automatisk op, og derfor vælger mange at få foretaget en hudreduktion efterfølgende for at få det bedste og mest naturlige resultat.
Hos Roskilden Privathospital foretager vi ligesom fedtsugninger også hudreduktioner. Vi vil komme ind på, hvorvidt dette er nødvendigt i forbindelse med din konsultation. Hvis du skal have behandlet flere problemområder, får du altid 25% rabat på det billigste område.
Du kan se en samlet oversigt over alle vores priser i tabellen længere nede på siden.
Ofte stillede spørgsmål om fedtsugninger
Vi får løbende mange spørgsmål om fedtsugninger, og da vi ved, hvor svært det kan være at dække alle dele af et emne, så kan du nedenfor finde svarene på nogle af de mest udbredte spørgsmål til dette emne.
Er en fedtsugning permanent?
Både og. En fedtsugning fjerner permanent fedtceller fra kroppen, men faktorer som livsstil og kostvaner kan stadig gøre, at man ikke kan holde sin idealvægt over tid.
Hvor mange kilo taber man ved fedtsugning?
Det kan være meget forskelligt, hvor meget man taber sig efter en fedtsugning alt efter, hvad ens udgangspunkt er, samt hvilket kropsdel man har fået behandlet. Der er således stor forskel på, hvor meget man taber sig af at få foretaget en fedtsugning af maven og af ansigtet. Patienter taber sig typisk 1-2 kg. Dog kan fedtsugninger kombineret med motion og kost- og livstilsændringer medføre langt større vægttab.
Hvor meget fedt må man tage under fedtsugning?
Man fjerner typisk 0,5-1 liter fedt ved en fedtsugning. Dog må man maks. tage op til 4 liter ved en behandling. Dette gøres dog kun sjældent af hensyn til patienten.
Kan man få tilskud til fedtsugning?
Nej, Sygesikringen Danmark giver ikke tilskud til fedtsugninger, da der er tale om en kosmetisk behandling.