Der kan være forskellige situationer, hvor det er mest hensigtsmæssigt at skifte et brystimplantat. Nogle af de mest udbredte årsager er:
- Du ønsker et andet udseende fremadrettet
- Brystimplantatet er blevet for gammel
- Implantatet er gået i stykker
- Du oplever smerter eller ubehag omkring brystet
- Du har ikke fået et tilfredsstillende resultat
Du ønsker et nyt udseende
En tredje årsag til, at nogle får udskiftet deres brystimplantater er, at de ønsker et nyt udseende. Nogle personer ønsker således efter en årrække at gøre brug af et andet slags implantat end tidligere. Det kan for eksempel være, at en person ønsker at få erstattet et rundt brystimplantat med et dråbeformet implantat eller ønsker en større eller mindre barm.
Hør Sanne fortælle om sin oplevelse, da hun fik udskiftet sine 20 år gamle implantater
Brystimplantaterne er blevet for gamle
Silikoneimplantater har en naturlig holdbarhedsperiode. Når denne udløber, skal implantaterne skiftes. Der kan dog være stor forskel på, hvor ofte enkelte implantater skal skiftes. Grunden til at disse skal skiftes er, at implantaterne naturligt bliver slidt og med tiden kan gå i stykker.
Nogle implantater har en levetid på 10-15 år. Hos Roskilde Privathospital anvender vi dog Mentor-implantater, der er de mest gennemtestede på markedet. Disse har typisk en holdbarhedstid på imellem 20-25 år. Mentors implantater er lavet af skærefast silikone, som er med til at mindske risikoen for, at de går i stykker. Saltvandsimplantater har omvendt en væsentligt større risiko for at gå i stykker.
Implantatet er gået i stykker
En anden grund til, at man skal have skiftet sit brystimplantat, er, hvis det går i stykker. Dette sker som før nævnt ikke særligt ofte for Mentor-implantater, der er lavet af skærefast silikone, hvorimod saltvandsimplantater nemmere kan gå i stykker.
Her flyder saltvandsblandingen i implantatet ud i kroppen. Det udgør ikke en sundhedsmæssig risiko for personen det sker for, men det gør, at brystet kommer til at miste en del af fylden i sit bryst.
Patienten oplever smerter eller komplikationer
En fjerde årsag til, at nogle vælger at få fjernet eller udskiftet sine brystimplantater er, hvis der er opstået komplikationer i forbindelse med en operation. En mulig komplikation kan være kapseldannelse.
Kapseldannelse er en tilstand, der kan opstå efter en brystforstørrende operation, hvis der dannes en for tyk bindevævshinde i brystet. Hvis bindevævshinden bliver for tyk, kan det medføre, at ens bryster bliver mere runde og endnu mere faste, hvilket kan medføre ømhed og smerter.
Du kan sagtens leve med kapseldannelse, men grundet de komplikationer og ændringer, som den kan medføre, vælger flere at få fjernet implantaterne og samtidigt få brudt eller fjernet den kapsel, der har lagt sig omkring de gamle implantater. Kapseldannelse rammer dog kun 2% af alle personer der får lavet en brystforstørrende operation.
Patienten har ikke fået et tilfredsstillende resultat
En sidste mindre udbredt årsag er, at patienten har fået et utilfredsstillende resultat efter en behandling. Der kan være mange faktorer der spiller ind på det endelige resultat. Her er både kirurgernes individuelle evner samt ikke mindst det valgte implantat og patientens forventninger afgørende.